Chceš se spřátelit?... TADY
Reklamy...TU

Kopírujte jen s ikonkou→

Zelenina

20. července 2011 v 14:41 |  Jednotlivá krmiva
Zelenina je pro morče důležitá, protože mu dodává minerální látky, vitamíny a vlákninu, které by normálně našlo v luční trávě, bylinách apod. Pokud nemáme možnost morčáka krmit pro něj přirozenou stravou = čerstvou luční trávou, je zelenina tou nejvhodnější náhražkou.
  1. Zeleninu podáváme morčatům v rozumném množství (i vhodná zelenina může ve velkých dávkách způsobit zažívací obtíže)
  2. Na všechny druhy zelí a listové zeleniny velice opatrně zvykáme, protože už v malém množství může způsobit nadmutí a případný následný úhyn zvířete
  3. Pokud podáváme třeba listy kukuřice, nesmí být postříkaná! Totéž platí i pro zbytek hospodářských plodin.
  4. Některé druhy zeleniny mohou způsobit kvašení v žaludku a ve střevech, a proto mohou morčátka s citlivějším zažíváním nadýmat. Tyto druhy navíc obsahují kyselinu šťavelovou (více viz pod tabulkou zeleniny). Jsou tovšechny druhy zelí, brokolice, kedluben (i jeho listy), kapusta a špenát.
  5. Pokud je morčík náchylnější na nadmutí nebo mívá střevní potíže, nadýmající druhy zeleniny mu nepodáváme vůbec.
  6. U morčat, kterým nezpůsobují trávicí problémy, je vhodné podávat výše zmíněné nadýmavé druhy jen 2x týdně v malém množství jako doplněk (obsahují vitamín A) k jiným druhům zeleniny.
  7. Ze salátu vždy odstraníme vrchní listy a stonek kvůli vyššímu obsahu nitrátů a kedlubnu oloupeme.







 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama